ფრანგული ხახვის წვნიანის რეცეპტი

ფრანგული ხახვის წვნიანი კლასიკური და გემრიელი კერძია. აქ არის რეცეპტი, რომლითაც ისიამოვნეთ:

ინგრედიენტები:

4 დიდი ყვითელი ხახვი, თხლად დაჭრილი
3 სუფრის კოვზი უმარილო კარაქი
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი
1 ჩაის კოვზი გრანულირებული შაქარი
2 კბილი ნიორი, დაჭრილი
1/2 ჭიქა მშრალი თეთრი ღვინო (სურვილისამებრ)
6 ჭიქა ძროხის ბულიონი (სასურველია დაბალი ნატრიუმის)
1 დაფნის ფოთოლი
2 ყლორტი ახალი თიამი (ან 1 ჩაის კოვზი ხმელი თიამი)
მარილი და პილპილი, გემოვნებით
ბაგეტის ნაჭრები, შემწვარი
2 ჭიქა გახეხილი ყველი გრუიერი (ან შვეიცარული ყველი)

ინსტრუქციები:

ხახვის კარამელიზაცია:

დიდ ქვაბში ან ჰოლანდიურ ღუმელში საშუალო ცეცხლზე გაადნეთ კარაქი და ზეითუნის ზეთი.
დაუმატეთ დაჭრილი ხახვი და მოაყარეთ შაქარი. მოხარშეთ, დროდადრო აურიეთ, სანამ ხახვი ღრმად არ გახდება კარამელიზებული და ოქროსფერი, დაახლოებით 30-40 წუთის განმავლობაში. მოხარშვის ბოლო რამდენიმე წუთის განმავლობაში აურიეთ დაფქული ნიორი.
ქოთნის გლაზირება (სურვილისამებრ):

თუ ღვინოს იყენებთ, ჩაასხით ქვაბში და აურიეთ, ძირი გადაფხეკით, რომ მოყავისფრო ნაჭრები გაფხვიერდეს (ეს მატებს გემოს). მოხარშეთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში, სანამ ღვინის უმეტესი ნაწილი არ აორთქლდება.
მოხარშეთ წვნიანი:

ჩაასხით ძროხის ბულიონი და დაუმატეთ დაფნის ფოთოლი და ხახვი. წვნიანი მიიყვანეთ ადუღებამდე. შეამცირეთ სითბო დაბალ სითბოზე და გააჩერეთ 20-30 წუთის განმავლობაში, რათა გემოები ერთმანეთს შეერწყას. მოაყარეთ მარილი და პილპილი გემოვნებით.
მოამზადეთ ბაგეტი და ყველი:

სანამ წვნიანი ადუღდება, წინასწარ გააცხელეთ თქვენი ღუმელის ბროილერი.
ბაგეტის ნაჭრები დაალაგეთ საცხობ ფირფიტაზე და მობრაწეთ ბროილერის ქვეშ 1-2 წუთის განმავლობაში, სანამ ოდნავ ოქროსფერი არ გახდება. დააკვირდით მათ, რათა თავიდან აიცილოთ დაწვა.
შეკრიბეთ და მიირთვით:

წვნიანიდან ამოიღეთ დაფნის ფოთოლი.
ჩაასხით ცხელი წვნიანი ღუმელისთვის უსაფრთხო თასებში.
სუპის თითოეულ თასზე მოათავსეთ რამდენიმე შემწვარი ბაგეტის ნაჭერი.
პურის ნაჭრებსა და წვნიანს მოაყარეთ დიდი რაოდენობით გახეხილი გრუიერის ყველი (ან შვეიცარული ყველი).
მოხარშეთ სანამ ყველი არ გადნება:

მოათავსეთ თასები ბროილერის ქვეშ 2-3 წუთის განმავლობაში, ან სანამ ყველი არ გახდება ბუშტუკოვანი, ოქროსფერი და ოდნავ დნება.
მიირთვით ცხელი:

ფრთხილად ამოიღეთ თასები ღუმელიდან (ისინი ცხელი იქნება!).
გააცივეთ ერთი-ორი წუთი, შემდეგ მიირთვით.
ისიამოვნეთ!

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *